BODE-SCIENCE-COMPETENCE


Aktuális
KITÁR® Kórházi Infekciókontroll TÁmogató Rendszer
KITÁR a kórházi infekciókontroll támogató rendszer.

HARTMANN-RICO Hungária

HTS Medical Center
A HTS Medical Kft. gyógyászati segédeszközök forgalmazásával és egészségközpont (Pécs, Budapest) működtetésével áll vásárlói és betegei szolgálatában. 

 

Fertőzések megelőzése a nyaralás alatt


Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A nyaralást igencsak meg tudják keseríteni a rosszullétek, betegségek, idegen környezetben pedig még elesettebbnek érezzük magunkat betegen. Az is könnyen előfordulhat, hogy nincs a közelben orvos, sem patika és egy nem várt betegség vagy sérülés esetén időbe telik, mire szakszerű ellátást kaphatunk. Mielőtt nekivágnánk a nyaralásnak, mindenképpen járjuk utána annak, hogy az adott országban milyen betegségek jelenthetnek veszélyt, s kérjünk tanácsot ezek megelőzési lehetőségeiről.

 

UTAZÁS KISGYERMEKKEL
Kisgyermekeket bizonyos Európán kívüli távolabbi országokba kifejezetten kockázatos magunkkal vinni, számukra ugyanis még nem ajánlott néhány védőoltással történő védekezés, ezért védtelenek lehetnek egyes fertőző betegségekkel szemben. Sajnos egy kisgyerek esetében még a leggondosabb szülő sem tudja biztosítani a maximális higiénia betartását. A picik mindent megfognak, a szájukba vesznek és megnyalnak, eközben pedig számtalan kórokozó kerül a szervezetükbe. Az ő esetükben éppen ezért a megelőzésre kiemelt figyelmet kell fordítani.
 

UTAZÁSI BETEGSÉGEK

Az utazók hasmenése a leggyakoribb egészségügyi probléma a külföldi tartózkodás alatt. Előfordulása földrészeként változó, befolyásoló tényezők: a higiénés szabályok betartása, az utazó kora, alapbetegsége, étkezési szokása, immunitása. A klinikai tünetek és a betegség lefolyása rendkívül változatos lehet. Antibiotikumok alkalmazása csak meghatározott csoportoknak, szűk indikációval és kizárólag orvosi utasításra ajánlott úgynevezett „stand by” kezelésként.

Az utazók hasmenésén (Traveler\\\\\\\'s Diarrhea) a szokásosnál legalább kétszer vagy többször híg (formáját nem tartó) székletet értjük. Gyakran társul hozzá hasi diszkomfort, puffadás, erőteljes bélmozgás, székletürítési inger, láz és gyengeség. Hirtelen kezdet, napi 4-5 laza széklet jellemzi, mely 3-4 nap múlva magától megszűnik. Az esetek 10%-a egy hétnél tovább tart, 1% 1 hónapig vagy annál hosszabb ideig is elhúzódik kórokozótól függően. A betegek 25%-a hány, 2-10%-uk pedig lázról és véres székletről is beszámol.

 
A KÓROKOZÓK ÁTVITELÉNEK MEGAKADÁLYOZÁSA
A betegség forrása a széklettel szennyezett étel vagy ivóvíz. A nem megfelelően kezelt ételek (pl. félig átsült vagy nyers húsok (beefsteak), halak, kagylók, osztrigák, nyers zöldségek, gyümölcsök, csapvíz, jégkocka (akkor is ha alkoholba rakják), tej, tejtermék) vihetik át a kórokozókat. A „tiltó listán" szerepelnek még: a hámozatlangyümölcsök, majonéz, hideg szószok, salátás szendvicsek, fagylalt. Biztonságos a dobozos vagy palackozott ital, kávé, tea, jégkrém fogyasztása. Az étel elkészítésének és fogyasztásának helye a következő sorrendben kockázatos: magánház, étterem és utcai kifőzde, büfé. Ahol nem iható a vezetékes víz, ott fogmosásra is palackozott vizet kell használni, csak átfőtt húsokat szabad enni, a gyümölcsöt, zöldséget ivóvízzel lemosva, hámozva esetleg fertőtlenítő vízbe történő áztatás után lehet csak fogyasztani. Iható víz forralással könnyen előállítható.
Az utazók hasmenését okozó leggyakoribb fertőzések lappangási ideje néhány nap, a tünetek gyorsan, legtöbbször spontán enyhülnek vagy megszűnnek a hazaérkezés előtt. Ezektől eltérő lefolyású, a visszatérés után orvosi vizsgálatot, kezelést igénylő behurcolt fertőzések gyakoriság szerint: a salmonellák, shigellák, campylobacter, giardiásis, hepatitis A és a tífusz. 
 
Megelőzés módja: a kéz rendszeres fertőtlenítése, valamint azonfelületek fertőtlenítése, melyek a kórokozók terjedésében szerepet játszhatnak (pl. játékok, használati tárgyak, WC, kilincs,…)

 

Ajánlott fertőtlenítőszerek:
 • Sterillium kézfertőtlenítő oldat,
 • Sterillium Tissues kézfertőtlenítő kendő,
 • Bacillol Tissues alkoholos felületfertőtlenítő törlőkendő,
 • Mikrobac Tissues alkoholmentes felületfertőtlenítő törlőkendő
 
Úti patikába ajánlott továbbá:
 •  kötszer (pl. Sterilux mull lap), 
 • ragtapasz (pl. Omniplast), 
 • sebtapasz (pl. Dermaplast Universal), 
 • égési tapasz (pl. Dermaplast Égési Tapasz), 
 • csipesz (pl. Peha-instrument Adson anatómiás csipesz), 
 • olló (pl. Peha-instrument hegyes-hegyes olló), 
 • lázmérő (pl. Thermoval Classic, Termoval Rapid Kids)
 

Forrás: ÁNTSZ, utazáselőtt.hu,

Aktuális
KITÁR® Kórházi Infekciókontroll TÁmogató Rendszer
KITÁR a kórházi infekciókontroll támogató rendszer.


HARTMANN-RICO Hungária

HTS Medical Center
A HTS Medical Kft. gyógyászati segédeszközök forgalmazásával és egészségközpont (Pécs, Budapest) működtetésével áll vásárlói és betegei szolgálatában.