BODE-SCIENCE-COMPETENCE


Aktuális
Sterillium - A kézfertőtlenítőszer, mely 1965 óta hű társunk
Büszkék vagyunk arra, hogy a Sterillium, a világ első alkoholos kézfertőtlenítőjének kifejlesztése egy magyar származású szívsebész professzor, Kalmár Péter nevéhez fűződik.
10 éves a HARTMANN tudományos kutató központja
10 év alkalmazott tudomány a fertőzések megelőzése és az infekciókontroll területén
KITÁR® Kórházi Infekciókontroll TÁmogató Rendszer
KITÁR a kórházi infekciókontroll támogató rendszer.

Kézfertőtlenítés és bőrápolás


A megfelelő kézfertőtlenítéshez elsősorban az alkoholos kézfertőtlenítők ajánlottak széles antimikrobiális hatásuk, gyors behatási idejük, jó bőrtolerancia értékeik és egyszerű használatuk miatt. A megfelelő kézhigiéne kialakítását nagyban befolyásolja a bőr állapota, épsége.
 

Körülbelül 5 millió embert érint Európában, és mintegy 1,7 millió embert az USA-ban évente valamilyen egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés. Fontos megjegyezni, hogy ezek a fertőzések függetlenek a beteg felvételének eredeti okától, másodlagosan, a kórházi tartózkodás alatt alakulnak ki.
 
A kórházakban és járóbeteg intézményekben kialakuló fertőzések, összefoglaló néven: egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések (röviden EEÖF), az egyik legnagyobb fenyegetést jelentik a betegbiztonság szempontjából az egész világon.
 
Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések nem csak az egészségügyi dolgozók és a betegek életére vannak hatással, de áttételesen az egészségügy gazdasági hátterét is befolyásolják. A páciensek érzelmi stressznek, hosszabb kórházi bent tartózkodásnak és tartós megbetegedésnek vannak kitéve, illetve a mikroorganizmusok növekvő rezisztenciája az antibiotikumokkal szemben mind további költségterheket jelent az egészségügyi intézményekre nézve, miközben a fertőzések terjedése az egészségügyi dolgozókra betegséghez, munkától való távolléthez vezet. Minél tovább tartózkodik egy fertőzött beteg az intézményben, annál magasabb a viselt költség. Fennáll a kockázata továbbá a halálozási számok megnövekedésének is.
 
A fejlett országokban az EEÖF a kórházakban kezelt páciensek 5-15%-át érinti és nem kevesebb, mint 9-37%-ot, azon páciensek közül, akiket intenzív ápolási osztályokon látnak el.
 
A WHO Kézhigiénés irányelvei azt mutatják, hogy még mindig vannak hiányosságok a kézhigiénés protokollok következetes alkalmazásában. Szakértői vélemények alapján az EEÖF egyharmada elkerülhető volna, következetes higiénés és ellenőrző lépések bevezetésével, melyben a legfontosabb szerepet a kézfertőtlenítés tölti be.
 

A kézfertőtlenítés a megelőzés legfontosabb eleme

Szakértői vélemények alapján az EEÖF egyharmada elkerülhető volna, következetes higiénés és ellenőrző lépések bevezetésével, melyben a legfontosabb szerepet a kézfertőtlenítés tölti be.
 
Az EEÖF elkerülésének és a betegbiztonság fenntartásának az egyik legfontosabb alapja a megfelelő kézfertőtlenítés. Ez egyben az egyik legegyszerűbben bevezethető és alkalmazható intézkedés, ugyanakkor nagyban növelheti az intézmény kézhigiénés compliance-ét.
 
Az egészségügyi dolgozók gyakran alul értékelik a kézfertőtlenítés fontosságát. Ahol viszonylag sok ember van jelen egy kisebb térben ott a kéz által történő csíraátvitellel fokozottan kell számolni. Patogén mikroorganizmusok pl. az ápolási otthonokban az épületen belüli tárgyak széles körén megtalálhatóak. Tehát a célzott kézfertőtlenítés ezért egy kritikus pontnak számít, nem csak a csíraátvitel megakadályozásában és a páciensek fertőzésektől való megóvásában, hanem a személyzet egészségének megőrzésében és védelmében is. A dolgozók biztonsága tehát a betegek biztonsága is egyben.

 

A bőrtolerancia fontossága

A megfelelő kézfertőtlenítéshez elsősorban az alkoholos kézfertőtlenítők ajánlottak széles antimikrobiális hatásuk, gyors behatási idejük, jó bőrtolerancia értékeik és egyszerű használatuk miatt. A megfelelő kézhigiéne kialakítását nagyban befolyásolja a bőr állapota, épsége. Ez különösen fontos kérdés az egészségügyi dolgozók esetében, hiszen bőrük nap, mint nap van kitéve káros hatásoknak, beleértve a gyakori kézmosást.

Az egyik leggyakoribb foglalkozásbeli betegségnek számít az egészségügyi dolgozók esetén a contact dermatitis, mely a bőr gyulladásos megbetegedése, idő előtti kipirosodása és kiszáradása. A betegség előfordulásának csökkentése érdekében fontos a bőrápolás és a bőrvédelem.

Ahhoz, hogy a kézfertőtlenítőszer hatékony legyen elengedhetetlen a kéz bőrének épen tartása, hiszen a legkisebb repedés vagy mikro sérülés is égő érzést okozhat használat közben, mely veszélyeztetheti a megfelelő alkalmazást. Amellett, hogy fontos a kézhigiéne 5 momentumának hangsúlyozása, két másik kiemelt fontosságú üzenet kell, hogy célba érjen a compliance javításának érdekében. A kézfertőtlenítőszer bőrtolerancia értéke illetve a fertőtlenítés hatékonysága.

A bőrtoleranciát illetően gyakran merül fel a kétség, hogy a gyakori kézfertőtlenítés kiszáríthatja a bőrt, károsítja a bőrfelszínt. Valójában azonban számos tanulmány bizonyítja, hogy az alkohol alapú kézfertőtlenítés a bőr számára sokkal tolerálhatóbb, mint a gyakori kézmosás. Kimutatták továbbá, hogy a Sterillium® classic pure, alkoholos alapú kézfertőtlenítő segít a bőr hidratációjában és a bőr rugalmasságának megőrzésében.

Amellett, hogy egy kézfertőtlenítőszer magas hatékonyságot kínál, bőrbarátnak kell lennie, sőt bőrápoló hatással kell rendelkeznie, mint pl. a bőr hidratálása. A higiénés körülmények javítása mellett különösen a bőrbarát alkohol alapú kézfertőtlenítőszer használat csökkentheti a bőr gyakori kézmosások okozta kiszáradását. A termékek napi többszöri használata a munkaórákban növeli a dolgozói és a betegbiztonságot egyaránt.
 
Aktuális
Sterillium - A kézfertőtlenítőszer, mely 1965 óta hű társunk
Büszkék vagyunk arra, hogy a Sterillium, a világ első alkoholos kézfertőtlenítőjének kifejlesztése egy magyar származású szívsebész professzor, Kalmár Péter nevéhez fűződik.
10 éves a HARTMANN tudományos kutató központja
10 év alkalmazott tudomány a fertőzések megelőzése és az infekciókontroll területén
KITÁR® Kórházi Infekciókontroll TÁmogató Rendszer
KITÁR a kórházi infekciókontroll támogató rendszer.